Corpus Solutions

CYBERSECURITY EXPERTS
EN
☰ Menu

Statistika počtu útoku během současné krize

05. 05. 2020

Na desetitisíce počítají bezpečnostní experti útoky, které se uskutečnily z webů s tématikou koronaviru. Nezvyklý zájem lidí o pandemii hackerům totiž krásně hraje do karet. Upozornili na to výzkumníci z antivirové společnosti Avast.

Dohromady bylo v globálním měřítku zachyceno již více než 180 000 útoků z falešných webů s koronavirovou tématikou. Nájezdy kyberzločinců se přitom nevyhýbají ani českým uživatelům, v tuzemsku jich totiž bylo zaznamenáno zhruba 1500, zjistil Avast.

Před tématy souvisejícími s koronavirem varovali již minulý měsíc experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Ti si všimli toho, že dramaticky narostl počet registrací nových domén s touto tematikou.

Zatímco na konci loňského roku, kdy se začal koronavirus šířit, se registrovaly maximálně desítky domén týkajících se koronaviru, od začátku ledna jich bylo zaregistrováno již více než 16 000.

Útočníci se zpravidla snaží nalákat důvěřivce na exkluzivní informace. Místo nich ale na podvodných webech číhá škodlivý kód. Výjimkou není ani to, když se prostřednictvím podvodných webů snaží kyberzločinci vylákat z důvěřivců osobní údaje či peníze.

Kompletní článek najdete pod odkazem: https://bit.ly/3aJYZV7

Tip: všechny aktuality od Corpus Solutions můžete odebírat jako RSS kanál